Bra tips för att vårda dina läderklädslar?

Läder är mycket slitstarkt och det används för väldigt många olika ändamål. Vanligast är läderklädslar i bilar, båtar och till möbler. Men även läderväskor, plånböcker och handskar. De saker som är gjorda av äkta läder ser lyxigt ut och är ofta dyrt. Läder är robust men ändå delikat och måste tas om hand på rätt sätt för att hålla sin mjukhet och färg under lång tid.

21-01-2020

Normalt slitage resulterar i missfärgning och sprickor i lädret som definitivt dra ner på dess exklusiva utseende. Visst slitage kan se vackert ut och kallas för patina. Som allt annat behövs även läder underhållas och till slut renoveras eller som man säger restaureras vilket innebär reparation av hål och skrapmärken samt färgning.

Du som bryr dig om dina investeringar och älskar att ha välskött läderinredning så kommer här lite tips hur du sköter läder och var du kan vända dig om lädret behöver restaureras. Att restaurera läder är både kostnadseffektivt och klimatsmart. Dels görs ekonomiska besparingar och dels miljömässiga besparingar eftersom det är mycket miljövänligare att renovera läder än att ersätta med nytt.

VILKA ÄR DE BÄSTA LÄDER RESTAURERING TIPS?

Du behöver underhålla allt läder, även helt nytt. Om det inte sköts på rätt sätt uppkommer sprickor och förslitningar samt att färgen bleks snabbare.

Allmänna skötselråd för skinn och läder

Läder och skinn är äkta naturmaterial och kräver god skötsel för att det ska hålla och bevaras på bästa sätt. Skinn och läder kan bli allt vackrare med åren och detta kallas patina. Viktigast är att rengöra läder och skinn kontinuerligt. Tips är att rengöra bilens läder när du byter till sommar eller vinterdäck. En gång årligen är ett minimum. Läder har många ojämnheter och porer där det samlas damm och smuts. Tas detta ej bort blir lädret hårdare och tappar sin mjukhet och då kommer sprickor lättare. Det finns även olika typer av läder så här kommer tipsen om hur man enklast tar hand om dem:

Nappaskinn och läder kan rengöras med sadeltvål eller galltvål och lite vatten. Även de flesta läderkit fungerar så länge där finns både rengöring och efterbehandling.

Lädervård,skinnvård och läderrengöring:

Spraya läderrengöringen på en duk eller trasa och gnid in lädret. Börja på ett ställe som inte syns typ underdelen så du ser att rengöraren passar till lädret. Eftertorka med en ren duk. Låt torka och välj sedan rätt finish. Det kan vara läderfett, läderconditioner eller läderolja men även andra produkter.

Infettning av läder och skinnprodukter:

Läderfett eller finishen måste alltså appliceras på helt rent läder annars smörjs smuts in i lädret och skyndar på processen att läder blir hårt. Använd en ludd fri trasa och applicera läderfettet på lädret. Låt lädret suga åt sig finishen i några timmar. Torka därefter bort överflödigt fett med en annan ludd fri trasa.

Läderfett är lätt att applicera, med en luddfri trasa typ gamla nylonstrumpor. Det fungerar även utmärkt med dina händer då värmen hjälper till att öppna porerna så fettet lättare går in i lädret.

Läderfett är en bra lädervård när du behöver smörja in din häst sadel eller andra rid utrustning i läder.

Läderolja:

Vi rekommenderar ColorGlos exklusiva läderolja. Går med fördel att användas till all typ av täckfärgat läder. Dock ej helt öppet läder såsom mocka och naturläder.

Ytterligare Tips och råd:

Undvik att utsätta skinn och läderprodukter i direkt solljus då det bleker och torkar ut snabbare. Även extrem värme kan göra att lädret drar ihop sig och krymper. Det blir även hårdare. Exempel på katastrofala krympningar finns i bilar som Ferrari, Porsche och Lamborghini som har läderbeklädda instrumentpaneler. Står dem i direkt solljus blir det som bekant en enorm värme. Ett krympt läder går inte att töja tillbaka till sin ursprungspassform.

Fläckborttagning:

På ett rent och efterbehandlat läder går det ofta att tvätta bort fläckar lättare eftersom lädret är ”mättat” av läderolja, läderbalsam eller läderfett. Om du ändå spiller vin, CocaCola eller kaffe så använd trasa eller svamp som doppats i milt tvålvatten, sadeltvål eller galltvål. Vi rekommenderar galltvål som är skonsamt mot ditt skinn, lädersoffan och miljön. Undvik att gnida in fläcken för mycket då detta kan påverka lädrets originalfärg. Använd ej bensin eller rengöringslösningar, alkaliska och sura rengöringsmedel eller skurmedel då de tar bort både fläcken och även läderfärgen.

OM DU INTE FÅR BORT FLÄCKARNA ELLER VILL BLI AV MED SLITAGE PÅ LÄDRET?

Vissa fläckar går inte att tvätta bort utan att det skapar en ny fläck i form av att originalfärgen försvinner eller bleks bort. Då måste man få lädret färgat. Viktigt att det blir rätt nyans och rätt typ av läderfärg anpassat till lädertypen. Detta är en vetenskap att få till en läderfärg rätt och sedan applicera den enligt konstens alla regler. Först måste smuts och fett ”dras” ut ur lädret så den nya färgen får en chans att fastna. Därefter ”slipas” första lagret in genom en scuffpad. När det är torkat så är det endast hvlp spraypistol eller en airbrush som ger bra resultat.

Avslutningsvis återstår rätt anpassad finish.Har du frågor eller funderingar så kontakta oss läderspecialister på ColorGlo. Vi lyssnar på dig och kan ge dig bra råd vad som behövs göras. Vissa moment kan man som lekman klara av själv, medan vissa rekommenderar vi att fackmän, specialister, utför.

Avslutningsvis återstår rätt anpassad finish.

Har du frågor eller funderingar så kontakta oss läderspecialister på ColorGlo. Vi lyssnar på dig och kan ge dig bra råd vad som behövs göras. Vissa moment kan man som lekman klara av själv, medan vissa rekommenderar vi att fackmän, specialister, utför.