Vad är läder / skinn egentligen och vilka typer finns det?

Läder är hud som har genomgått en behandling för att bli motståndskraftig mot nedbrytning, samtidigt som dess naturliga styrka och elasticitet bevaras. Denna behandlingsprocess kallas garvning. Väsentliga egenskaper hos garvat läder inkluderar hållbarhet, formbarhet och förmåga att släppa igenom vattenånga.

21/01/2024

Vad är skillnaden mellan hud, skinn och läder?

 

Det finns olika namn – hudar, skinn, läder, bara för att nämna några exempel. Varför heter det oxhud, kalvskinn, eller svinläder? I detta inlägg ska vi gå igenom vad som är skillnaden mellan läder och skinn. Vi ska även diskutera vilka olika sorters skinn och läder det finns. De större djuren efterlämnar hela hudar, medan mindre djur släpper ifrån sig skinn. Läder är däremot hudar som garvats – rengjorts, avhårats och behandlats med garvämnen av varierande slag. För att inte komplicera för mycket används ofta bara tre benämningar. Hudar är hela skinn från större djur, skinn är tunt och läder har tjockare kvaliteter.

Utöver dessa tre benämningarna delas läder och skinn in i anilin, semianilin, täckfärgat läder. Dessa olika typer av skinn och läder beror på vilket djur det kommer från och hur de behandlats.

Skinn och läder från tamdjur kan bland annat vara kalvläder, hästläder, oxläder, svinläder och lammskinn. Läder från vilddjur kan bland annat vara hjort, ren eller älg. Utav de olika hudarna görs olika typer av garvning.

Vad för olika sorters läder finns det och vad är skillnaden?

Mocka:

Vad är mocka?:

Mocka kombinerar ett snyggt, unikt utseende med att vara uthålligt och relativt slitstarkt. Det är en unik typ av läder som skiljer sig från andra på grund av att innersidan (sidan som ligger mot köttet) syns utåt. Insidan har en sammetsliknande yta, som man uppnår genom att slipa insidan av lädret.

Fördelar och nackdelar med mocka:

Den främsta fördelen med mocka är utseendet. Det är inte det mest slitstarka och kan därför avskräcka folk som inte är vana vid läderskötsel. Mocka kräver särskild omvårdnad och underhåll på grund av dess känslighet. Det kan vara en utmaning att hålla mocka i gott skick, vilket begränsar dess användningsområden. De vanligaste metoderna för rengöring inkluderar kemtvätt och mekanisk rengöring med rågummi. Med det sagt är det inte ett dåligt material. Är du villig att ta hand om det kommer mocka piffa upp din bil eller din möbel på ett sätt som få andra material kan.

Användning:

Mocka används i olika produkter såsom kläder, väskor och skor.

Fun fact: På engelska kallas mocka för “suede“, ett ord som härstammar från det franska uttrycket “Gants de Suède“, vilket betyder “svenska handskar”.

Nappa:

Vad är nappa?:

Nappa utgör en annan typ av läder där narvsidan, eller hudens utsida, är synlig. Ursprungligen tillverkades nappa av garvat och färgat fårskinn, men numera kan det också avse andra typer av läder.

Fördelar och nackdelar:

Nappa är väldigt slitstarkt och har en slät yta. Detta gör nappa lämpligt för användning i produkter som kräver högre hållbarhet och motståndskraft mot slitage.

Användning:

Nappa används ofta till möbler och bilinredning då det är mer slitstarkt än de flesta andra sorters läder.

Nubuck:

Vad är nubuck?:

Nubuck är ytterligare en variant där narvsidan är synlig. Till skillnad från både mocka och nappa är nubuck lätt slipad för att skapa en matt och mjuk yta. Denna slipning ger nubuck en unik textur och utseende som skiljer sig från de andra typerna av läder.

Fördelar och nackdelar med nubuck:

Nubuck är väldigt mjukt och formar sig snabbt efter kroppen vid användning. Detta gör att nubuck fungerar utmärkt för kläder. Den enda nackdelen är att nubuck kan vara vattenkänsligt på grund av att det lätt absorberar vätskor. Detta kan leda till oönskade fläckar, så

Användning: 

Nubuck används ofta i produkter där man eftersträvar bekvämlighet och vill ha en mer avslappnad och naturlig look.

Spaltläder:

Vad är spaltläder?:

Spaltläder är ett resultat av att huden delas i flera lager före garvningen. Dessa lager kan omfatta köttspalt, narvspalt och eventuellt en mittspalt. Kvaliteten på spaltläder varierar beroende på hur den konstgjorda ytan appliceras. Vanligtvis används spaltläder till mer prisvärda produkter på grund av dess kostnadseffektivitet. Eftersom flera bitar kan tas från en enda hud, är detta det mest använda lädret inom olika industriella tillverkningsprocesser.

Fördelar och nackdelar med spaltläder:

Som vi nämnt tidigare är det väldigt kostnadseffektivt. Det är även mångsidigt och kan användas till mycket. Var dock medveten om att kvaliteten inte alltid är den högsta och slits ut aningen snabbare än andra sorters läder.

Användning:

Spaltläder används främst inom massproducerade skor, industriella kläder och möbler tack vare sin låga kostnad.

Anilin, semianilin och täckfärgat läder.

Det ofärgade lädret är så kallad naturläder eller råläder. Det färgade lädret brukar man dela upp i tre klasser vilka är anilinfärgat, semianilinfärgat och täckfärgat. Äkta anilinfärger används inte mer eftersom färgerna är giftiga men ordet anilin används fortfarande och betyder färg som går in huden.

Anilinfärgat läder läder är av högsta möjliga kvalitet. Hudarna får inte ha några ärr eller konstiga mönsterändringar. Endast en bråkdel (5-10%) av alla hudar går att använda för framställa detta exklusiva läder. Det anilinfärgade lädret får behålla sin naturliga yta, vilket innebär att lädret kan andas och åldras med tiden. Fördelarna är att anilinläder har en lyxig och varm läderkänsla. Underhålls det på rätt sätt håller det väldigt länge. Nackdelarna med anilinläder är att det blir känsligt mot fläckar och missfärgningar eftersom att det inte finns någon ytbehandling eller slitageyta. Man kan enkelt beskriva att fläckar blir som en tatuering.

Semianilinfärgat läder får förutom infärgningen också en tunn ytbehandling. Semianilinläder har fortfarande en exklusiv läderkänsla. Men tack vare den tunna täckytan gör det lädret tåligare mot fläckar än vad det anilinfärgade är.

Täckfärgat läder har precis som det låter en heltäckande färgyta, som även döljer en del fel och skavanker i lädret. På grund av sin heltäckande yta så är detta lädret betydligt mer tåligt mot fläckar och är relativt lätt att torka av. Det täckfärgade lädret är betydligt billigare än det anilinfärgade men det har också tappat en hel del av läderkänsla och mjukhet.

ColorGlo har behandlat och färgat läder sedan 1976. Vi är specialister på att analysera vilken typ av läder det är och hur gammalt och slitet det blivit. Tillvägagångssättet av att reparera ett skrapmärke på ett semianilinskinn skiljer sig mycket från att reparera mocka eller täckfärgat skinn.

Vi tar också hänsyn till om det är mjukt eller styvt läder. Tunnt eller tjockt, slitet eller nytt, torrt eller fett, mörkt eller ljust.

ColorGlo har metoder som kan göra om anilinfärgat skinn till semianilin eller täckfärgat skinn. Om en anilinfärgad soffa blivit missfärgad eller fått fläckar rekommenderar ColorGlo-specialister ofta att låta omfärga det till semianilinfägat skinn.

ColorGlos vanligaste restaurationer består av att restaurera slitage på de olika lädertyperna. Skrapmärken, fläckar, missfärgningar och till och med hål kan repareras. Många ColorGlo-enheter har samarbeten med sadelmakare eller tapetserare. En ny bilklädsel eller ny skinnsoffa kan få revor eller märken som man inte behöver byta för att få det fint igen. ColorGlo kan återställa ytan och färgen på alla typer av läder. Vi använder miljövänliga och ISO-9001-certifierade produkter. Inom konceptet finns en snart 40-årig know how-kunskap som är ovärderlig. Att veta hur infärgningar och reparationer håller över lång tid har stor betydelse för en bra reparation.

Vare sig det gäller en skinnsoffa, lädermöbel, lädersäte, skinnstol, skinnväska, skinnställ, läderskärp eller läderskor kan ColorGlo-specialister restaurera och reparera skador, fläckar och missfärgningar.

www.colorglo.se

Skinnfåtölj som är vattenskadad med stora missfärgningar som följd. ColorGlo gjorde om anilinläder till semianilinläder. Resultatet blev förbluffande bra.

Volvo-lädersäten som blivit slitna och missfärgade. Skinnet är ett finare, täckfärgat läder som går att återställa helt. Vanligt i Volvo V70, Volvo XC 60 och Volvo R-design.

Täckfärgat kraftigt lädersäte från en inredning till en Armstrong från 1952. ColorGlo återställde ytan till ett skick som var mycket imponerande. Fläckar och slitage reparerades och färgen återställdes till originalfärg.

Semianilinfåtölj från DUX som återfår sitt originalskick. Eftersom lädret var så pass slitet återställde ColorGlo det till ett något tjockare semianilinläder. Allt läder återfärgades och reparerades.

Täckfärgade lädersäten Volvo

Colorglo

Semianilinfåtölj Pernilla

Colorglo

Anilinsoffa från 60-talet

Colorglo

Chanel som färgats

Colorglo

Anilin läder som omfärgats till semianilin

Colorglo