Vad är läder / skinn egentligen och vilka typer finns det? - Colorglo

Vad är läder / skinn egentligen och vilka typer finns det?

”Läder är hud som behandlats så att den blivit beständig mot förruttnelse, och samtidigt bevarat sin naturliga styrka och spänst. Denna behandling kallas garvning. Viktiga egenskaper hos garvat läder är slittålighet, formbarhet och förmåga att släppa igenom vattenånga.” (Wikipedia)

13-02-2015

Det finns olika namn – hudar, skinn och läder. Var ligger då skillnaden? Varför heter det tex oxhud, kalvskinn, eller svinläder? De större djurens efterlämnar hela hudar, medan mindre djur släpper ifrån sig skinn. Läder däremot är hudar som garvats – rengjorts, avhårats och behandlats med garvämnen av varierande slag. För att inte komplicera för mycket används ofta bara tre benämningar. Hudar är hela skinn från större djur, skinn är tunt och läder är tjockare kvalitéer.

Utöver dessa tre benämningarna delas läder och skinn in i anilin, semianilin, täckfärgat läder. Dessa olika typerna av läder beror på vilket djur huden kommer från och hur de behandlats.

Läder från tamdjur kan vara Kalvläder, Hästläder, Oxläder, Svinläder och lammskinn. Läder från vilddjur kan vara hjort, ren, älg. Utav de olika hudarna görs olika typer av garvning.

Mocka är speciellt eftersom innersidan (mot köttet) är den som är avsedd att synas utåt. Innersidan är slipad för att få en sammetsliknande yta. Mocka används till kläder, väskor och skor men kräver särskild omvårdnad. Eftersom det är svårt att underhålla begränsar det också användningsområdena. Kemtvätt och mekanisk rengöring med rågummi är alternativ. Internationellt är mocka ofta känd som “Suede” från franskans “Gants de Suède” som betyder “Svenska handskar”.

Nappa är en typ av skinn med narvsidan (hudens utsida) utåt. Ursprungligen avsågs garvat och färgat fårskinn, ibland även get eller kalvskinn men numera kan det också syfta på andra typer av skinn. Nappa är motsatsen till mocka. Nappa är slitstarkt och slätare än mocka.

Nubuck har också har narvsidan utåt. Men nubucken är lätt slipad för att få en matt och mjuk yta.

Spaltläder framställs genom hudarna spaltas i två eller till och med tre lager före garvningen. De delas upp i ”köttspalt”, en ”narvspalt” och eventuellt en mittspalt. Det finns många olika kvalitéer på spaltläder eftersom den konstgjorda ytan kan göras på många olika sätt. Lädret lackas alltså, täckfärgas. Ofta används spaltläder till billigare varor. Tänk själv att man får ut 2-3 stycken på en enda hud. Detta är det vanligaste lädret.

ANILIN, SEMIANILIN OCH TÄCKFÄRGAT LÄDER.

Det ofärgade lädret är så kallad naturläder eller råläder. Det färgade lädret brukar man dela upp i tre klasser vilka är anilinfärgat, semianilinfärgat och täckfärgat. Äkta anilinfärger används inte mer eftersom färgerna är giftiga men ordet anilin används fortfarande och betyder färg som går in huden.

Anilinfärgat läder är av högsta möjliga kvalitet. Hudarna får inte ha några ärr eller konstiga mönsterändringar. Endast en bråkdel (5-10%) av alla hudar går att använda för framställa detta exklusiva läder. Det anilinfärgade lädret får behålla sin naturliga yta, vilket innebär att lädret kan andas och åldras med tiden. Fördelarna är att anilinläder har en lyxig och varm läderkänsla. Underhålls det på rätt sätt håller det väldigt länge. Men nackdelarna med anilinläder är att det blir känsligt mot fläckar och missfärgningar eftersom det inte finns någon ytbehandling eller slitageyta. Man kan enkelt beskriva att fläckar blir som en tatuering.

Semianilinfärgat läder får förutom infärgningen också en tunn ytbehandling. Semianilinläder har fortfarande en exklusiv läderkänsla. Men tack vare den tunna täckytan gör det lädret tåligare mot fläckar än vad det anilinfärgade är.

Täckfärgat läder har precis som det låter en heltäckande färgyta, som även döljer en del fel och skavanker i lädret. På grund av sin heltäckande yta så är detta lädret betydligt mer tåligt mot fläckar och är relativt lätt att torka av. Det täckfärgade lädret är betydligt billigare än det anilinfärgade men det har också tappat en hel del av läderkänsla och mjukhet.

ColorGlo har behandlat och färgat läder sedan 1976. Vi är specialister på att analysera vilken typ av läder det är och hur gammalt och slitet det blivit. Tillvägagångssättet av att reparera ett skrapmärke på ett semianilinskinn skiljer sig mycket från att reparera mocka eller täckfärgat skinn.

Vi tar också hänsyn till om det är mjukt eller styvt läder. Tunnt eller tjockt, hårt slitet eller nytt, torrt eller fett, mörkt eller ljust osv.

ColorGlo har metoder som kan göra om anilinfärgat skinn till semianilin eller täckfärgat skinn. Om en anilinfärgad soffa blivit missfärgad eller fått fläckar rekommenderar ColorGlo specialister ofta att låta omfärga det till semianilinfägat skinn.

ColorGlos vanligaste restaurationer består av att restaurera slitage på de olika lädertyperna. Skrapmärken, fläckar, missfärgningar eller till och med hål kan repareras. Många ColorGlo enheter har samarbeten med sadelmakare eller tapetserare. En ny bilklädsel eller ny skinnsoffa kan få revor eller märken som man inte behöver byta för att få det fint igen. ColorGlo kan återställa ytan och färgen på alla typer av läder. Vi använder miljövänliga och ISO-9001 certifierade produkter. Inom konceptet finns en snart 40-årig know-how kunskap som är ovärderlig. Att veta hur infärgningar och reparationer håller över lång tid har stor betydelse för en bra reparation.

Vare sig det gäller en skinnsoffor, lädermöbel, lädersäte, skinnstol, skinnväska, skinnställ, läderskärp, läderskor kan ColorGlo specialister restaurera och reparera skador, fläckar eller missfärgning.

www.colorglo.se

Skinnfåtölj som är vattenskadad med stora missfärgningar som följd. ColorGlo gjorde om anilin läder till semianilin läder. Resultatet blev förbluffande bra.

Volvo lädersäten som blivit slitna och missfärgade. Skinnet är ett finare täckfärgat läder som går att återställa helt. Vanligt i Volvo V70 inredning, Volvo XC 60 och Volvo R design.

Täckfärgat kraftigt lädersäte från en inredning till en Armstrong från 1952. ColorGlo återställde ytan till ett skick som var mycket imponerande. Fläckar och slitage reparerades, färgen återställdes till originalfärg.

Semianilinfåtölj från DUX som återfår sitt originalskick. Eftersom lädret var så pass slitet återställde ColorGlo det till ett något tjockare semianilinläder. Allt läder återfärgades och reparerades.

Täckfärgade lädersäten Volvo

Colorglo

Semianilinfåtölj Pernilla

Colorglo

Anilinsoffa från 60-talet

Colorglo

Chanel som färgats

Colorglo

Anilin läder som omfärgats till semianilin

Colorglo