Hur kan du renovera möbler på ett miljövänligt sätt?

Att förlänga livet på dina möbler samtidigt som de är i bra skick är en bra idé som ligger i tiden. Det är möbelrenovering vi vill prata om. Vi äger oftast dyrbara möbler och ibland äldre antika möbler och det mesta går faktiskt som antikt när de inte längre tillverkas på marknaden.

19/12/2019

Det är klimatsmart och miljövänligt att renovera sina möbler istället för att köpa nya hela tiden.Det finns många bra förslag att renovera och restaurera möbler på ett miljövänligt sätt. Dessutom, om du är intresserad av att designa om möblerna kan du rådfråga en renoverings expert eller möbeltapetserare som jobbar med att sy om möbler dagligen.

HUR RENOVERAR DU DINA GAMLA MÖBLER PÅ ETT MILJÖVÄNLIGT SÄTT?

Renovera dina gamla möbler är absolut en bra idé. Många av oss har nog en hel del gamla möbler hemma. Hellre än att ersätta möblerna med nya, är det bra att renovera dem genom att få det utformat på ett nytt sätt. Att renovera möbler till nyskick eller retroskick är miljövänlig eftersom det sparar miljön genom att förhindra slit-och-släng mentalitet, d.v.s. från att kasta produkten och inte genererar avfall samt att nya träd inte behöver fällas för att skapa nya möbler.

Varje möbel har unikt slitage och du har kanske egna önskemål hur slutresultatet ska bli. Man får ta hänsyn till fläckar, slitage, hål eller hur solblekt möbeln är. Det som kan renoveras är givetvis stommen i trä om det behövs. Detta är vanligtvis det dyraste. Ofta krävs det en möbeltapetserare för att utföra detta.

Sen får man titta på vilken klädsel möbeln har.Läderfåtölj eller skinnsoffa kräver skinnbehandlingar med jämna mellanrum. Om den inte fått läderbehandling så har möbeln utsatts för onödigt mycket slitage och lädret kanske är torrt, har sprickor och hål samt är solblekt. Viss läderbehandling kan man göra själv genom att köpa kvalité läderkit i möbelbutiker. Tänk bara på att det måste vara ett två-delat kit med en rengörare och en läderolja/ skinnbalsam.

För att reparera hål och slitage på läder och skinn krävs en läderspecialist för att återfå rätt originalfärg och estetiskt snygga lagningar. När läder slits kallas det att möblen eller lädret får ”patina”. Laga läder är ett hantverk och det krävs olika metoder beroende på vilken lädertyp det är och hur slitet det blivit med åren. Rådfråga gärna ColorGlo Specialister runt om i Sverige. De har renoverat möbler sedan 1976.

Tygmöbler kan ibland vara enkla att restaurera. Det krävs ofta en djuprengöring och fläckborttagning samt några små reparationer på de med slitageutsatta områdena såsom nackstödet eller armstöden. Men har tyget blivit alltför slitet kan det vara så illa att det inte finns räddning. Isåfall blir det att kontakta en möbeltapetserare som syr upp ny klädsel. Fördelen är att man kan välja tyg, vinyl eller läder och därmed passa på att designa om hela möbeln.

Möbler av trä. Även om det finns många sätt att renovera trämöbler på så är det enklaste sättet att ge nytt liv till dina gamla möbler genom att slipa den och sedan ge den ett färskt lager lack eller färg. Följande steg förklarar hur du renoverar dina gamla möbler på ett miljövänligt sätt.

Genom att ge en ny finish:alla typer av möbler är försedda med en beläggning. Efter många års användande kan det hända att beläggningen börjar blekna eller när du tröttnat på utseendet av dina gamla möbler. Då kan du ge det ett nytt utseende genom att ge det en helt ny finish. För att lägga till en ny ytbehandling på trämöbler är det viktigt att bestämma dess nuvarande finish på träet.

Rengöring: ibland kan en enkel rengöring av dina gamla möbler ge det en restaurerad look. För rengöring, kan du skrubba upp trä, korg eller rotting ytor. Använd oljebaserade trärengöring för att grundligt ta bort all smuts som finns på träet. Genom att rengöra möblerna grundligt, kan du få en gnistrande ny glans på dina gamla möbler.

Shabby chic:Denna stil innebär att man på konstgjord väg ger möbler eller sliten eller gammal look. Detta är den enklaste processen eftersom du kan ge möblerna repor och slitet utseende. Man kan färga om möbeln med olika färger och sedan sandpappra bort delar av färgen. Du kan även borsta bort delar och ge ytan ett slitet och grov look.

Shabby chic-look har blivit populär de senaste åren. Även om det var först för några år sedan man började att ge stilen ett namn så är det egentligen bara en ny benämning på en gammaldags och lantlig stil som helt plötsligt blivit väldigt modern. Till skillnad från 80-90-talet då alla ville bo i moderna och nybyggda bostäder så är det idag mycket populärt att vilja ha en lantlig inredningsstil

trots att man bor mitt inne i city.

Dessa är några enkla metoder för att återställa dina gamla möbler på ett miljövänligt sätt.